ΣΑΚΧΑΡΩΔΗΣ ΔΙΑΒΗΤΗΣ στην παιδική και εφηβική ηλικία


Στα πλαίσια εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας για το Σακχαρώδη Διαβήτη, η Λέσχη Lions Ρόδου, την Πέμπτη 14 Νόεμβρη, διοργάνωσε στο Δημοτικό Θέατρο Ρόδου, και  πραγματοποίησε ανοικτή εκδήλωση ομιλία με θέμα : Σακχαρώδης Διαβήτης στην παιδική και εφηβική ηλικία.


Την εκδήλωση πλαισίωσαν δύο εξαίρετοι ομιλητές, ο Παιδοδιαβητολόγος Θωμάς Κιντής και η Παιδοψυχολόγος Σταυρούλα Σεφ. Οι ομιλητές κάλυψαν όλες τις πτυχές του θέματος στο οικογενειακό, σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον για το παιδί και τους γονείς.  Ακολούθησε διάλογος με το παρευρισκόμενο κοινό, απαντώντας σε ερωτήσεις. Στο τέλος της εκδήλωσης,  μοιράστηκαν μελεκούνια, «την υπετροφή  της Ρόδου», από το μέλος της λέσχης μας και ιδιοκτήτη της Μέλισσοκομικής Δωδεκανήσου L. Νίκο Μελισσουργό. Η Λέσχη Lions Ρόδου, για μια ακόμα φορά, έδειξε την ευαισθησία της για θέματα σημαντικά που αφορούν την τοπική μας κοινωνία .
Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Νοεμβρίου, που είναι η μέρα γενεθλίων του Καναδού νομπελίστα ιατρού Frederick Banting, ο οποίος ανακάλυψε την ινσουλίνη μαζί με τον Charles Best.
Ο όρος Διαβήτης αποδίδεται στον Έλληνα ιατρό Αρεταίο τον Καππαδόκη, εξαιτίας του ότι το νερό που έπινε ο άρρωστος διάβαινε αναλλοίωτο στα ούρα. Ο Αρεταίος έζησε τον 2ο αι. μ.Χ. και θεωρείται ο τρίτος σπουδαιότερος Έλληνας ιατρός της  αρχαιότητας, μετά τον Ιπποκράτη και τον Γαληνό.
Ως Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη καθιερώθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία για το Διαβήτη (IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO) προκειμένου να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των αυξημένων περιστατικών της νόσου παγκοσμίως.
Γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, με στόχο τη συσπείρωση όλων των ανθρώπων στην πληρέστερη ενημέρωση και τη μεγαλύτερη ευαισθητοποίηση για την ύπουλη αυτή αρρώστια, η οποία προκαλεί το θάνατο σε τουλάχιστον 3.000.000 ανθρώπων ετησίως.
Ο Σακχαρώδης Διαβήτης έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας σε παγκόσμιο επίπεδο. Το αυξανόμενο προσδόκιμο επιβίωσης και ο τρόπος ζωής, σύμφωνα με τα δυτικά πρότυπα (αυξημένο σωματικό βάρος, μη υγιεινή διαροφή, απουσία σωματικής άσκησης, άγχος, κατανάλωση οινοπνεύματος, κάπνισμα), είναι υπεύθυνα για την αύξηση του αριθμού των ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη.
Η πρόληψη, σε συνδυασμό με τη σωστή διατροφή, την άσκηση, αλλά και τα φάρμακα, μπορούν να βοηθήσουν στη ρύθμιση του Σακχαρώδη Διαβήτη, επισημαίνουν οι επιστήμονες, που εκτιμούν ότι οι ασθενείς στη χώρα μας ξεπερνούν το ένα εκατομμύριο, από τους οποίους αρκετοί δεν το γνωρίζουν.
Οι ειδικοί εφιστούν την προσοχή, ιδιαίτερα στα ελληνόπουλα, που συγκαταλέγονται στα πιο παχύσαρκα παιδιά της Ευρώπης.